سرمایهگذاری 200 میلیارد دلاری امارات در انرژیهای پاک
بانک مرکزی روسیه اعلام نمود که با وجود افزایش قابل توجه ذخایر طلای خود در ماه اکتبر 2024 ، کل ذخایر بینالمللی این کشور در ماه نوامبر 2024 کاهش یافته است. بر اساس این گزارش، در حالی که ارزش طلای ذخیره شده روسیه بیش از ۳ درصد رشد کرده است، اما کاهش ارزش ارزهای خارجی باعث شده تا کل ذخایر بینالمللی این کشور نسبت به ماه قبل اندکی کاهش یابد.
این تغییرات در حالی رخ میدهد که روسیه در سالهای اخیر به دنبال تقویت ذخایر ارزی خود به ویژه طلا بوده است تا از نوسانات بازارهای جهانی و تحریمهای بینالمللی در امان بماند.
با آغاز جنگ روسیه و اوکراین، کشورهای غربی تصمیم گرفتند که بانک مرکزی روسیه را تحریم کنند. این تحریمها به این معنی است که روسیه دیگر نمیتواند به راحتی از پولهای خود که در بانکهای خارجی نگه داشته است، استفاده نماید. علاوه بر این، کشورهای غربی که با بانک مرکزی روسیه کار میکردند، دیگر اجازه ندارند با روسیه همکاری کنند.
انرژی سبز، تأثیرگذارتر از همیشه
فایننشال تایمز گزارش داده است که اگرچه نفت همچنان بخش عمدهای از سرمایهگذاریهای امارات متحده عربی را تشکیل میدهد، اما انرژیهای تجدیدپذیر به طور فزایندهای برجستهتر شده است. در سال منتهی به COP28، تحلیلهای فایننشال تایمز نشان میدهد که شرکتها و صندوقهای دولتی امارات متحده عربی تقریباً ۲۰۰ میلیارد دلار در سرمایهگذاریهای عمدتاً انرژی پاک سرمایهگذاری کردهاند.
به طور قابلتوجهی، حدود یک سوم این سرمایهگذاریها به طور خاص به کشورهای در حال توسعه اختصاص یافته است، از جمله:
- ۴.۵ میلیارد دلار برای کمک به کشورهای آفریقایی در تامین مالی پروژههای انرژی پاک
- استفاده از ۲ میلیارد دلار از طریق ابتکار Africa50 برای افزایش انرژیهای تجدیدپذیر در سراسر قاره آفریقا و رساندن ظرفیت تولید انرژی پاک به ۱۰ گیگاوات تا سال ۲۰۳۰
- سرمایهگذاری مشترک در پروژههای انرژی پاک در مصر، زامبیا و اندونزی، با هدف سه برابر کردن سرمایهگذاری در بزرگترین نیروگاه خورشیدی شناور در جنوب شرقی آسیا
- تفاهمنامهای به ارزش ۸ میلیارد دلار برای پروژههای بادی، خورشیدی و باتری در مالزی
- توافقاتی به ارزش تقریبی ۳۰ میلیارد دلار با ترکیه برای پروژههای انرژی
- توافق ۱۰۰ میلیارد دلاری با ایالات متحده برای توسعه ۱۰۰ گیگاوات انرژی پاک تا سال ۲۰۳۵
- مصدر در حدود ۴۰ کشور در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر سرمایهگذاری کرده است که ارزش آن بیش از ۳۰ میلیارد دلار است.
همچنین گفته میشود که وزرا و گروههای تجاری امارات متحده عربی از رواندا تا کوزوو و از کنیا تا کلمبیا را گشتهاند و در مورد انرژی پاک گفتگو کردهاند.چندین نفر آشنا با این مذاکرات میگویند انتظار میرود امارات متحده عربی در COP28 قراردادهای بیشتری را اعلام کند.
امارات متحده عربی میخواهد فراتر از یک تولیدکننده نفت و گاز عمل کند
بن کاهیل، محقق مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی، معتقد است که این اقدامات نشاندهنده تلاش امارات متحده عربی برای افزایش نفوذ خود در عرصه جهانی است. وی میگوید: “امارات متحده عربی میخواهد فراتر از یک تولیدکننده نفت و گاز عمل کند و به یک کشور جهانی با شرکای فراوان در سراسر جهان تبدیل شود. آب و هوا بخش بزرگی از این است.”
با این وجود، منتقدان استدلال میکنند که سخاوت امارات متحده عربی “همچنین برای سبزشویی نقش خود به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان هیدروکربنهای جهان عمل میکند.” این مقاله میگوید که مقیاس سرمایهگذاریهای آن میتواند به عنوان “تلاشی برای جلب حمایت پیش از مذاکرات حیاتی در مجمع اصلی سازمان ملل برای اقدامات اقلیمی” تلقی شود. این به آنها امکان میدهد “توافقاتی را تضمین کنند که به آنها اجازه میدهد به رغم تأثیرات بلندمدت بر سیاره، به پمپاژ نفت و گاز ادامه دهند.”
هارجیت سینگ، رئیس استراتژی سیاسی جهانی در شبکه اقدام اقلیمی بینالمللی، معتقد است که امارات متحده عربی در تلاش است تا اعتماد کشورهای در حال توسعه را که هنوز به سوختهای فسیلی وابسته هستند، جلب کند و در عین حال تولیدکنندگان سوختهای فسیلی را به قلب مذاکرات COP28 بکشد.
وی گفت: “این استراتژی ممکن است راه را برای توافقی هموار کند که به طور متناقض، صنعت سوختهای فسیلی را سرپا نگه میدارد، در حالی که همزمان امارات متحده عربی را از طریق حمایت از پروژههای انرژی تجدیدپذیر به عنوان یک رهبر اقلیمی معرفی میکند.”
سخنگوی COP28 این ایده را که امارات متحده عربی در تلاش است تا با سرمایهگذاریهای خود کشورها را جذب کند، رد کرد. او گفت که القای این موضوع که توسعه اقتصادی و منافع امارات متحده عربی مستقیماً با COP مرتبط است، گمراهکننده است.
سخنگو افزود که امارات متحده عربی سابقه طولانی در متحد کردن شمال و جنوب جهان دارد و سابقه روشنی از روابط اقتصادی مثبت با کشورهای سراسر جهان را نشان داده است. وی تأکید کرد: “این مشارکتها نقش مهمی در الهام بخشیدن به اقدامات اقلیمی مثبت در سراسر جهان دارند و امارات متحده عربی را در موقعیت منحصر به فردی برای میزبانی یک COP تحولآفرین قرار میدهند.”
صندوق چند میلیارد دلاری برای تأمین مالی آب و هوا
فایننشال تایمز گزارش داده است که همچنین برنامههایی برای ایجاد یک “ظرف” یا صندوق چند میلیارد دلاری متمرکز بر تامین مالی آب و هوا وجود دارد که در ابتدا توسط امارات متحده عربی حمایت میشود، اما دیگران نیز تشویق میشوند تا مشارکت کنند.
انتظار میرود این صندوق “تامین مالی سهام را فراهم کند و نقش مهمی در کمک به کشورهای فقیرتر برای دسترسی به پول مورد نیاز برای سبز کردن اقتصادها” ایفا کند.
امارات متحده عربی به فایننشال تایمز گفت که در COP28 “مجموعهای قوی از ابتکارات مالی آب و هوا را اعلام خواهد کرد که نمایانگر فراخوان ریاست برای ارائه تامین مالی آب و هوای در دسترس، مقرون به صرفه و قابل دسترسی است.”
خبر اینکه امارات متحده عربی آماده است تا پول آزاد کند تا روند انتقال انرژی را سرعت بخشد و از سرمایهگذاری خصوصی گستردهتر حمایت کند، سرمایهگذاران را جسورتر کرده است. کرتیس راونل، معاون رئیس اتحادیه مالی گلاسگو برای صفر خالص، یک ائتلاف موسسات مالی، گفت: “من از هر کسی که پول بیشتری را وارد سیستم میکند، استقبال میکنم. آیا به طور مؤثر مستقر خواهد شد؟ … فکر میکنم سخت است بگوییم زیرا جزئیات را نمیدانیم.”
در همین حال، هارجیت سینگ گفت که آمادگی امارات متحده عربی برای سرمایهگذاری در مالیات آب و هوا برای جهان در حال توسعه در تضاد شدید با “تعهدات برآورده نشده بسیاری از کشورهای ثروتمندتر” است. کشورهای غربی بارها در عمل به وعدههای خود برای کمک به کشورهای فقیرتر در مقابله با تغییرات آب و هوایی شکست خوردهاند.
اما این روزنامه خاطرنشان کرد که اگرچه تامین مالی آب و هوا موضوع داغی در COP28 خواهد بود، اما آینده تولید سوختهای فسیلی و بحث در مورد حذف تدریجی آن نیز موضوعی به همان اندازه مهم است.
فایننشال تایمز اظهار داشت: “بحث در مورد آینده سوختهای فسیلی در اجلاس، توسط دارنده ریاست شکل خواهد گرفت که دارای منافع مالی عظیمی در تولید مداوم هیدروکربنها است.”
جیمز لینچ، دیپلمات سابق بریتانیا و اکنون مدیر مشترک فیر اسکوئر، یک گروه تحقیقاتی و لابیگری با تمرکز بر منطقه خلیج فارس، گفت که قدرت مالی امارات متحده عربی در طول مذاکرات COP28 بسیار تأثیرگذار خواهد بود. وی گفت: “بسیاری از کشورهای توسعهیافته بسیار علاقهمند به داشتن روابط مثبت قوی با امارات متحده عربی هستند، با توجه به قدرت مالی آن و پتانسیل سرمایهگذاری.”
وی افزود که ریاست COP28 “کاملاً آگاه” است که منافع متعارضی دارد، از یک سو به عنوان یک تولیدکننده بزرگ نفت و از سوی دیگر، نظارت بر مذاکرات آب و هوا. لینچ افزود: “یک برنامه پیچیده برای مدیریت این تضادها وجود دارد و استراتژی سرمایهگذاری بخشی از آن است.”
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید